Galerija Aluminij

Aluminij Mostar

Aluminij nesebično ulaže u nadgradnju kulturnoga života Mostara i širega podneblja, pomažući likovne, književne, glazbene, kazališne i ine pothvate i pojedince odnosno promičući trajne vrijednosti kojima se nadopunjuje duhovnu stranu čovjeka i društva.

Galerija Aluminij od 9. studenog 2000. godine oplemenjuje kulturni život svojega grada, doprinoseći pritom stvaranju posebne slike i posebnoga ozračja u svojoj sredini. Posjetitelj galerijskih Salona 1 i Salona 2 osjetit će užitak obitavanja u prostoru ispunjenomu bogatim opusom vrhunskih umjetničkih djela, ravan duhovnomu pijenju rastopa u tajnovitu, ali svejedno dostižnu svijetu čulnosti.

Galerija Aluminij vrhunski je uređenim i besprijekorno osmišljenim prostorom koji spaja tradicijsko i novo. U njoj izlažu velikani kiparstva i slikarstva, grafičari svjetskoga glasa, a u njezinu djelovanju uživaju brojni ljubitelji umjetnosti, tisuće njih na godišnjoj razini.

Aluminij Mostar

Mostarskomu su kulturnom općinstvu, upravo zahvaljujući Galeriji Aluminij, predočena djela na desetke velikana, a vrijedi istaći Vlaha Bukovca, Mencija Klementa Crnčića, Salvadora Dalija, Karla Afana de Riveru, Eugenea Delacroixa, Josipa Diminića, Otona Glihu, Krstu Hegedušića, Oskara Hermana, Kažimira Hrastu, Hamu Ibrulja, Stjepana Ivaniševića, Vasilija Josipa Jordana, Gabrijela Jurkića, Jozu Kljakovića, Julija Knifera, Kuzmu Kovačića, Ivana Kožarića, Vatroslava Kuliša, Ljubu Laha, Krešimira Ledića, Vaska Lipovca, Zlatka Melchera, Florijana Mićkovića, Antuna Motiku, Željka Mucka, Edu Murtića, Virgilija Nevjestića, Dimitrija Popovića, Danila Danka Pravicu, Vanju Radauša, Nikolu Reisera, Nastu Rojc, Mehu Sefića, Stipu Sikiricu, Petra Šaina, Roberta Šimraka, Ivicu Šiška, Josipa Škerlja, Miroslava Šuteja, Antuna Borisa Švaljeka, Halila Tikvešu, Matka Trebotića, Josipa Trostmanna, Milivoja Uzelca, Josipa Vaništu, Fadila Vejzovića, Mladena Vežu, Ivu Vojvodića….

Otkupljivanjem umjetničkih djela nakon pojedinih izložbi, u Galeriji je čak stvorena i zbirka vrhunskih uradaka zvučnih svjetskih imena, koji su izloženi u razdobljima između gostujući postava.

Pokretanjem umjetničke galerije, Aluminij je osvjedočio svoj istančan osjećaj za kulturne, umjetničke vrijednosti i stvorio oblik kulturne politike kojoj je ciljem razvijati, a ne zadržavati kulturnu stečevinu, s nakanom oplemenjivanja svagdanje životne zbilje. Osvrćući se na doživljeno pri posjetu Galeriji Aluminij, ugledni je pjesnik Admiral Mahić zapisao: Ovdje je svjetlo, rekoh sebi i kročih u Galeriju Aluminij.

Promišljajući o Galeriji Aluminij, likovni kritičar Zlatko Gall kazao je kako uistinu valja skinuti šešir pred tvrtkom koja, u vrijeme sveopće bešćutnosti, svoje dobro i dobrobit dijeli s drugima, s vlastitim narodom i vlastitim su­sjedstvom. Njegov kolega, kritičar Milan Bešlić, nadovezao se riječima: Drago mi je što u Mostaru mogu vidjeti prostor Galerije Aluminij koji je po svim mjerilima europski, drago mi je što se ovdje prepoznaje taj standard duhovnosti koji može udomiti svakoga stvaratelja koji dođe iz bilo koje europske točke, jer ovakovi prostori čine ovaj grad europskim, i zato ne moramo toliko žuriti u nju jer već ovdje jesmo. Hrvatski znanstvenik svjetskoga ugleda dr. sc. Davor Pavuna, pak, domeće kako mu je doživljaj izložbenoga prostora Galerije Aluminij nenadmašnim.

- Jednako bih se osjećao i da sam u ovomu trenutku na Petoj aveniji New Yorka ili u galerijskomu prostoru negdje na ulicama Pariza ili Tokija i trebate biti ponosni na ovo, jer ste jako privilegirani – ushićeno je govorio Pavuna pod toplim svjetlima Galerije Aluminij, dok ju je dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović nazvao najrespektabilnijim izložbenim prostorom od Splita i Dubrovnika do Sarajeva. Dragan Čihorić, povjesničar umjetnosti iz Trebinja, Aluminijevu je galeriju ocijenio besprijekornom, perfektnom i gotovo uglančanom do savršenstva.

Aluminij Mostar

Osvrćući se na svoju izložbu u Mostaru, Dubravka Babić s ushitom je kazala: Užitak je izlagati u jednoj tako izuzetno dobro projektiranoj galeriji, prilagođenoj za sve moguće izložbe, slikarske, crtačke, grafičke i kiparske.

Galerija Aluminij brižljivo njeguje izlagačko-muzejsku djelatnost, promovirajući akademsku likovnost, te u svojemu Salonu 1 ugošćuje osvjedočena umjetnička imena likovnoga stvaralaštva, dok u Salonu 2 omogućuje predstavljanje umjetnicima u usponu, zadržavajući akademsku razinu, od čega se odstupi isključivo kod organiziranja skupnih humanitarnih i povijesno-dokumentarističkih izložbi.

- Galerija je postala razlogom dugih čekanja na popisu, s tim da su mjerila stroga, dakle poštena: njeguje se akademsku likovnost i njezine domete, a da nije ove galerije teško da bi se neki autori uspjeli prometnuti među viđene – ocijenio je jednom prigodom likovni poznavatelj, književnik i putopisac Dragan Marijanović, dok je rektorica Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Ljerka Ostojić zapisala kako ju raduje to što Mostar ima jedno takovo reprezentativno zdanje, i dometnula: Kada god sam u prigodi, s ponosom istaknem tu činjenicu.

Galerija je, osim za primarnu nakanu – njegovanje i promidžbu likovnoga stvaralaštva, ugodnim mjestom i za predstavljanje književnih dostignuća, održavanje komornih koncerata i sličnoga. Vrata Galerije Aluminij otvorena su svakim djelatnom danom, u razdoblju od 7 do 20 sati, te subotom od 9 do 14 sati. Ulazak je od početaka bio i ostat će potpuno besplatnim.

Kontakt je moguće uspostaviti telefonski (+387 36 375 457) ili elektroničkom poštom (galerija [at] aluminij.ba).

aluminij.ba
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
PrilogVeličina
PDF icon Logotip Galerije Aluminij42.25 KB