Uprava Aluminija d.d. Mostar radi na zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH

Aluminij Mostar

U Aluminij d.d. Mostar jučer poslijepodne službeno je dostavljen Zaključak Vlade FBiH sa sjednice, održane 19. listopada, a vezan za krizu u tvornici. Od ukupno 12 točaka i u njima podijeljenih obveza na Aluminij, Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, kao i na Ministarstvo financija u Vladi FBiH, njih šest odnosi se na zaduženja koja su od Vlade dobili Uprava i Nadzorni odbor Aluminija.

- S obzirom na naša saznanja još od petka, a mislim na javni istup čelnih ljudi Vlade, nismo sjedili skrštenih ruku. Osim što smo uspjeli osigurati premosnicu za nabavu električne energije i sirovina za ovaj tjedan, i što ćemo to nastaviti raditi dan za danom, pokrenuli smo niz mjera i po ovomu Zaključku, ne čekajući na njegovo službeno zaprimanje – komentira v.d. direktora Društva Dražen Pandža.

Naime, Uprava Aluminija već je, u kontaktima s Upravom Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar, načelno dogovorila smjer i način reprogramiranja kako staroga dugovanja u iznosu od 184 milijuna KM, tako i ovoga novonastalog u iznosu od 23,9 milijuna KM.

- I ovoga puta pozdravljam strpljenje i spremnost za suradnju naših kolega iz EPHZHB, unatoč ovako ozbiljnoj situaciji s naše strane. Ono što konačno utvrdimo kao realnu i izvedivu mogućnost sporazumnoga reprogramiranja naših dugovanja ići će pred Vladu FBiH. Nadalje, do kraja današnjega dana Vladi ćemo dostaviti traženi zahtjev za pokretanjem postupka financijske konsolidacije Aluminija, a što se tiče točke o pronalaženju revizorske kuće, već smo stupili u kontakt s nekoliko renomiranih međunarodnih kuća i očekujem završetak odabira već početkom sljedećega tjedna – dodao je direktor Aluminija.

Komentirao je i Vladin nalog za izradbom i provedbom mjera internih ušteda.

- Aluminij na tomu radi mjesecima. Uz nekoliko snižavanja visine osobnih dohodaka našim djelatnicima, počevši od prvih recesijskih godina na ovamo, posljednje umanjenje plaće proveli smo krajem prošle godine, potpisivanjem novoga Kolektivnog ugovora s našom sindikalnom organizacijom. Nadalje, maksimalno smo povećali visinu premija na naše proizvode, ujedno ugovarajući najniže dostupne cijene za nabavu strateških sirovina. Sljedeći je korak, sukladno Zaključku, plan mjera unutarnje reorganizacije, na kojemu se već radi, a odnosit će se na nužno smanjenje broja zaposlenika u neproizvodnim djelatnostima – poručio je Pandža.

Ostalo je i dalje nejasnim pitanje svođenja Aluminija na tzv. topli režim rada, o čemu se mostarska tvornica već očitovala prema Vladi.

- To rješenje postoji u teorijskim promišljanjima, ali kod nas nikada nije provođeno u praksi. U slučaju nagle nestašice neke od ključnih sirovina, teorijski je moguće dovesti elektrolitičke ćelije u stanje hibernacije i u takovu ih stanju zadržati petnaestak dana. Međutim, ključ je u tomu da ćelije, i u stanju hibernacije, troše enormne količine električne energije, moguće i do 40 posto količine koju vuku u punomu radnom kapacitetu. To znači da bismo i tada stvarali milijunske obveze za utrošenu električnu energiju, a ne bismo proizvodili metal, odnosno ne bismo imali sirovinu za prodaju. U prijevodu, taj režim rada nije izvedivom opcijom – jasan je član Uprave Aluminija Boris Vican, v.d. izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak, koji je s ovim stajalištem već upoznao Vladu FBiH.

Korporativne komunikacije