Vrt Aluminija

Aluminij Mostar

S pravom nazvan tvornicom u vrtu, Aluminij se diči svojim raskošnim rajskim Vrtom, koji je istinskim svjedočanstvom naše predanosti brige za čovjekovu životnu sredinu. U Vrtu njegujemo otprilike 180 biljnih vrsta, te čitav niz životinja, neprestance skrbeći za vodu, tlo, zrak, štednju prirodnih bogatstava, kao i za sprječavanje zagađenja okoliša, rijeka i podzemlja. Čak i vodu koju koristimo za kanale, ribnjake i navodnjavanje, crpimo s 18 metara dubine, s obzirom na to da je južna mostarska kotlina bogata čistom podzemnom vodom, da bi ju, na kraju, ispustili u rijeku Neretvu.

Biljni i životinjski svijet uzgajamo u prirodnomu im okružju. U svojemu rasadniku godišnje proizvodimo više od 100 tisuća komada različnih sadnica za svoje potrebe, ali i za tržište. Osim postojećih 65 tisuća čokota vinove loze (krug Tvornice, Baćevići, Garišta u Brotnju), svake godine zasadimo nove, a godišnje proizvedemo nekoliko desetaka tisuća litara vrhunskoga vina od autohtonih grožđanih sorti žilavke i blatine, te nekoliko tisuća litara rakije koju, osim od grožđa, pravimo i od višnje i jabuke. Također, osim što za vina odnosimo prestižne nagrade na natjecanjima, proizvodimo i svoje maslinovo ulje.

U rajskomu Vrtu Aluminija, među plastenicima koji rađaju rajčicama, krastavcima, paprikom, zelenom salatom, kupusom, raštikom, patlidžanima, tikvicama, blitvom i špinatom, između stotina stabala oraha, badema, jabuke, japanske jabuke, kruške, dunje, šipka, smokve, višnje, šljive, marelice i masline, te zasađenih dinja, lubenica i jagoda, žive paunovi, fazani, patke, domaće grlice, golubovi, ukrasne kokoši i ribe (kalifornijske pastrve i šarani).

Aluminijev je Vrt sve naše posjetitelje ostavio bez daha, od državnih poglavara i diplomata, umjetnika i športaša svjetskoga glasa, do učenika i studenata, a kako i ne bi kada podsjeća na veleban perivoj kakova velegrada, usred kojega je posebna poslastica stilski uređen tvornički restoran na samoj obali rijeke Neretve.

Više je fotografija dostupno na sljedećoj poveznici.

aluminij.ba
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar